
Feest Vrijzinnige Jeugd
Waarom een Feest Vrijzinnige Jeugd?
Overgangsmomenten zijn in iedere cultuur belangrijke momenten om even stil te staan, terug te blikken en naar de toekomst te kijken.
​
De eerste stap naar zelfstandigheid zet een kind wanneer de navelstreng met z’n moeder wordt doorgeknipt. Een moeder die haar baby baart, moet het meteen al een beetje loslaten.
Dat proces gaat eigenlijk aan één stuk door tot het kind volwassen is en definitief het huis uitgaat.
Zowat alle volkeren zetten de overgangen die een kind op weg naar volwassenheid doormaakt ritueel in de verf. (Rituelen vandaag, Carla Rosseel)
​
Tijdens het Feest Vrijzinnige Jeugd worden 12- (of bijna 12-jarigen), op het einde van de lagere school,
in een vrijzinnig-humanistische setting, symbolisch aan het begin van hun nog lange weg naar volwassenheid gezet. We hopen dat ze -met onze begeleiding en bescherming- hun eigen, unieke persoonlijkheid ten volle zullen ontplooien en groeien tot fijne, vrijdenkende en zelfbewuste volwassenen.
​
12 of bijna 12 jaar dan weet je al een beetje wie je bent en wat je wilt. Dan zit de eerste etappe erop.
Deze kinderen worden tieners en krijgen als grote opdracht een eigen identiteit verder te ontwikkelen en helemaal zelfstandig worden. Niet zo evident want je zit als tiener ergens tussenin: je bent geen kind meer en je bent ook nog geen volwassene. Je moet nu zelf de route uitstippelen die je wil gaan volgen. Onderweg zullen vragen waar je mee zit en keuzes die je moet maken misschien voor onzekerheid zorgen, maar ook heel wat boeiende en leerrijke ervaringen zullen je pad kruisen.
Het is dan ook belangrijk dat we deze prille tieners laten ervaren dat ze er niet alleen voorstaan.
Dat er heel wat mensen om hen heen zijn om hen te begeleiden, te steunen en aan te moedigen,
die er voor hen zijn als het nodig is.
​
Bron: Onderweg, handleiding, voorwoord door Marlene Stevens, gewezen inspecteur-adviseur